Det enkla valet att vara formaterad

Vart fjärde år har vi chansen att påverka. Sedan är det bara att försöka hänga med i en ökad samhällstakt, få veta att riksbanken siktar på 2% inflation, känna en viss oro över huspriserna, kanske få en ny bra chef, uppleva melodifestivalen och bli utsatta för ett ofantligt mediabrus. Men nu är det dags att välja igen!

Tänker du göra det enkla valet och fortsätta vara formaterad?

Att upprepa samma sak och förvänta sig ett annat resultat kan efter ett tag bli lätt humoristiskt, och humor har en förmåga att förändra perspektiv. Det kan behövas, eftersom tron att partipolitiken kommer att lösa samhällets problem kan vara ett tecken på en kraftig mental formatering.

Vad menas med formatering?

En hårddisk i en dator behöver formateras innan den kan användas. Det innebär att en struktur skapas, som gör att datorn snabbt hittar på hårddisken när information behöver hämtas.

Att människor blir formaterade bygger på en liknande princip, men formateringen skapas i vårt medvetande genom vår omedvetenhet. Människan har förmågan att se konflikter i regler och skapa egna strukturer, det kan inte en dator. Men när den förmågan inte används formateras vårt sinne (dvs en struktur skapas) enligt hur någon annan vill att du ska agera och tänka, eftersom du tar in och accepterar informationen utan för- eller eftertanke.

Detta sker gradvis över tid och kommer från flera olika källor. Familjen, skolan, löpsedlar från gammelmedia, TV:n!, grannens åsikter, arbetskamrater och andra sociala sammanhang.

Problemet är att detta knappt är märkbart över lång tid, och det är sällan du känner att du står i konflikt med dessa regler i form av social och samhällelig konsensus. Efter ett tag är det helt naturligt att ”passa in”, att det som sägs på TV:n är sant, löpsedlarnas budskap är viktiga, att indelande politiska färger är lösningen och att allt blir bättre och bättre eftersom huspriserna stiger.

Vad väljer du mellan?

En tydlig formatering är hur viktigt det anses vara att rösta. När det är valtider förväntas du därför ”ta ställning” mellan kapitalets egennyttiga prestationsdrivna åsikter (blått) eller den flockmässiga arbetarmänniskans åsikter (rött). En evig kamp mellan två ytterligheter, och formateringen inkluderar naturligtvis att det inte finns några direkta synsätt utanför dessa. Notera alla reflexmässiga svar som dyker upp hos var och varannan om du ifrågasätter de partipolitiska ismerna:

  • ”Det är det bästa system vi har kommit på” (Vilket kanske beror på hur lite folk har tänkt själva)
  • ”Dagens system har gjort att vi alla fått det bättre” (Visst, från träldom till skuldslaveri)
  • ”Vadå, är du kommunist?” (Nej, ingen har pratat om vem som ska äga några produktionsmedel)

När man börjar bryta sin formatering och se förbi sånt här, kan det bli svårt att stödja ett system som bevisligen gör allt färre rikare på allt fler människors bekostnad. För om dagens demokrati hade fungerat, borde inte utvecklingen efter 100 år gå i motsatt riktning?

Demokratin ska inte förkastas

För att förtydliga för eventuellt välformaterade människor, är detta inte skrivet för att verka antidemokratiskt. Som i många andra artiklar på hemsidan t.ex. Ekonomisk demokrati – Har vi det? och Frågeställning: Behovet Av Bankreform För Samhället lyfts olika ämnen fram för att visa på ett större problem, skrivna i förhoppning att delar av formateringen ska släppa.

Tyvärr utmynnar många diskussioner i anklagelser att De Fria är antisemiter (läs gärna dementin om detta), antidemokratiska, foliehattar, konspiratoriska och sekteristiska, när dialogen handlar om bankreform eller att likabehandling genom indelning polariserar sönder samhället.

Beviset på en påtaglig formatering visas när detta händer. Det känns inte bra för många människor att prata om det som står utanför en tydligt definierad och undermedvetet välbekant struktur, så obekvämt blir det faktiskt att de hellre gör grundlösa anklagelser och häver ur sig osakligheter. Kognitiv dissonans är en annan beskrivning på detta.

Att bryta sig ur formateringen

Efter en livstid i detta system är vi alla mer eller mindre formaterade. Vill du bryta din formatering? Då handlar det om att tänka självständigt och bli medveten om vad som försöker smyga sig in i ditt sinne.

På den här sidan informerar vi om förståelsen om och förutsättningarna för att ha en fungerande demokrati. Vill du vara en mönstermedborgare, välformaterad och tycka som alla andra, då ska du göra det enkla valet enligt bilden ovanför. Om inte så börjar ditt val med individuellt och fritt medvetet tänkande. Låt ingen skrift, ideologi eller någon annan tänka åt dig! Försök göra en sektanklagelse på den… 🙂

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.