Här köper SVT lögnerna från Liberalernas politiker helt utan granskning

Om sanningen skall göra oss fria, kan man efter helgens händelser konstatera att vi är långt ifrån fria i det här landet.

I slutet på augusti 2018 var Mathias och Marcus i Stöde, Västernorrland, och diskuterade bankreform med Ingeborg Wiksten och Catrin Eliasson, kommun- och regionpolitiker för Liberalerna i Sundsvall, under ett av Liberalernas kampanjmöten. Filmen ovan visar hur det gick till, helt oklippt version.

Lögner som tas emot med öppen famn av SVT

Efter ett antal lögnaktiga Facebookinlägg från Wiksten och Eliasson (visas i filmen) och en polisanmälan, publicerar SVT på lördag förmiddag (1/9)  i deras ”Val 2018”-nyhetskategori, en artikel om händelsen, ”Lokalpolitiker ofredade av nazister” (ursprunglig rubrik, mer om detta längre ner.)

Dessutom försöker SVT skapa trovärdighet och tyngd genom att ta in statsvetare och Professor Lars Nord i en ämnesartikel som skrevs samma dag, men den artikeln handlar till största del om Wiksten och Eliassons åsikter om händelsen, ensidigt och till största del irrelevant.

SVT visar sitt partiska anlete redan i den första artikelns rubrik, genom att skriva att någon har blivit ofredad, trots att det i artikeln står att politikerna ”har nu gjort en polisanmälan om ofredande”. Är det inte upp till rättsväsendet att bestämma om någon har blivit ofredad, eller har SVT blivit domare i frågan?

Resten av artikeln visar att SVT har köpt Wikstens och Eliassons falska Nazistanklagelser utan någon som helst källkritik, vilket gör att Marcus på söndag förmiddag (2/9) ringer upp Patric Sellén som har skrivit artikeln, och starkt ifrågasätter hela förfarandet. Samtalet spelades in och finns här, en uppvisning i att försvara en part och motsätta sig en annan:

SVT Västernorrland ger sig in i debatten

Efter detta samtal händer en hel del. Under lördagen har SVT Västernorrland publicerat artiklarna på sin Facebooksida och kritiska kommentarer börjar droppa in där. Då gör SVT Västernorrland något oerhört och ger sitt stöd till de grundlösa påståendena om Marcus och Mathias, och har dessutom mage att slå sig på bröstet om att deras rapportering inte byggs på rykten.

Ändring av artikeln inklusive citat

Detta händer ungefär samtidigt som artikeln på SVT:s hemsida ändras, och plötsligt står SVT Västernorrland med skägget i brevlådan, eftersom det nya innehållet inte alls liknar det ursprungliga. Här följer en s.k ”diff” på den ursprungliga artikeln jämfört med den ändrade, så man kan se ord för ord vad som har ändrats:

Nazismen är nu borttagen, men det mest intressanta är att Carin Eliassons citat har ändrats! Sa hon inte det hon sa i den ursprungliga artikeln? Hörde Patric Sellén fel på flera meningar, eller sitter han och fabricerar uttalanden?

Inläggen försvinner från Facebook

SVT Västernorrland tar runt 15-tiden på söndag bort sina inlägg från Facebook, med följande förklaring:

En ”objektiv nyhetsrapporterare” ska alltså inte behöva stå för sina publiceringar, utan kan ta bort dem, inklusive folkets röster, om det blir lite för obekvämt, eller om det inte sitter någon framför datorn och de ”kan inte hantera FB just nu”, eller vad?

Uppföljning och ”dementi”

Patric Sellén ringer Marcus igen, och kvart över fyra på söndag eftermiddag publicerar SVT en uppföljning i form av en lokalnyhet. När saker ska redas ut, då blir det en nedgradering från högaktuella ”Val 2018” till lokalnyheter.

Man undrar återigen om Sellén är hörselskadad, efter att lyckas skriva en sån artikel efter två samtal med Marcus. Bland annat skriver han ”männen företräder dock båda en rörelse med kopplingar till nazistiska och antisemitiska organisationer”, dvs återigen utnämner sig själv till domare och bödel, inte en objektiv, granskande journalist. Kunde han inte bara lagt upp filmen och vad han grundar dessa anklagelser på, så kan var och en bilda sin egen uppfattning?

Det kan inte vara så svårt att som journalist gå in på De Frias hemsida, hitta dementin, och sedan kritiskt granska de bloggare och extremiströrelser som försöker tysta debatten om bankreform, istället för att bara googla fram rykten. För det är precis vad det handlar om, grundlösa påståenden som illvilliga människor sprider, som bedrägliga politiker använder som sköld, och som SVT uppenbarligen gärna propagerar vidare.

Att journalister inte ens ska behöva lägga fram vad de grundar sina anklagelser på utan istället propagerar ut falska nyheter till hela landet, är så skamligt att det är svårt att hitta ord. Men så är situationen just nu i Sverige, där en stor del av befolkningens kunskap om våra politiska val går genom media i allmänhet och SVT i synnerhet.

Uppföljningsartikeln publicerades inte på SVT Västernorrlands Facebooksida.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.