BEKRÄFTAT: Vi har en fråga som inte går att påverka politiskt!

De Fria har i 5 års tid sökt politiker på alla nivåer för att utröna varför frågan om ekonomisk demokrati behandlas som om den vore livsfarlig. Efter dessa år är vi nu redo att presentera resultatet av detta sökande.

Nivå 1: Lokalpolitiken

Dagen innan valet 2018 gick vi runt till alla partier i Örnsköldsvik och ställde frågan om de var för eller emot ekonomisk demokrati, med följande resultat:

Kort sammanfattat: Vi behöver bankerna!

Dagen innan dessa intervjuer hade vi ställt liknande frågor, vilket gjorde att ryktet spred sig snabbt bland partierna. Den enighet som visades upp nästa dagen för att avfärda denna frågeställning var nästan imponerande, om det inte var så att man hade större förhoppningar på folkvalda personer som ändå ligger gräsrotspolitiken närmast. Att situationen är exakt likadan i andra städer har vi fler exempel på i Youtube-kanalen.

Lokalpolitiken är alltså helt meningslös att vända sig till, eftersom alla politiker på den nivån uppenbarligen bara får en summa (bankskapade) pengar tilldelade sig, som de fördelar enligt ideologisk modell, och omedelbart hänvisar frågan till riksnivå utan någon vilja att varken förstå eller sprida ordet vidare.

Nivå 2: Rikspolitik och media

Att lyfta en fråga på riksnivå är inte lätt. Med ett antal duktiga eldsjälars hjälp har vi ändå genom åren lyckats få tag på ett antal makthavare med ministerposter, andra högt uppsatta i näringslivet och journalister på stora tidningar. Resultatet har vi lite humoristiskt klippt ihop till följande kavalkad:

Klippet innehåller bara en bråkdel av alla konfrontationer, och vår Youtube-kanal har saboterats två gånger så den är inte så innehållsrik som vi önskar, men ni är alltid välkomna att höra av er för många fler exempel.

Angående media är det värt att notera att vi efter fyra år fortfarande väntar på svar från de tio ansvariga utgivare på Mittmedia som påstod att de bryr sig, och även från den rad journalister runt hela landet som sitter på sina höga hästar och inte ens bemödar sig att svara på mail.

Summa summarum är att alla på denna nivå ignorerar frågan. Oavsett om det beror på ignorans eller illvilja, med tanke på situationens allvar kan det inte vara folkets bästa som dessa har i åtanke genom att lämna denna ytterst sakliga fråga därhän.

Nivå 3: EU-parlamentet

En politisk möjlighet till frågans resning såg vi när valet till EU-parlamentet i maj 2019 närmade sig. Kandidater från alla partier var tillresta från hela landet, fanns tillgängliga för att svara på frågor och vi tog naturligtvis chansen. Här kommer samma klipp som i ingressen, som blev lite längre än tänkt, men vi ville verkligen ge politikerna chansen att förklara sig, om det nu skulle visa sig att även EU-politikerna inte ger frågan någon uppmärksamhet. Ta en titt och se hur det gick.

Bonusnivå: Det offentliga rummet

Vi kan snart göra en hel spellista med de gånger ordningsvakter och andra auktoritetspersoner har försökt begränsa vår rättighet att sprida samhällsinformation, men något vi inte nämnt tidigare är anslagstavlor. Vi har satt upp våra flygblad på en anslagstavla vid biblioteket i Örnsköldsvik, men tre gånger på tre veckor har de blivit bortrivna, definitivt i syfte att sabotera eftersom annan, ej tidsbegränsad samhällsinformation har suttit kvar.

Efter några dagar var flygbladet bortrivet.
För tredje gången på tre veckor satte vi upp flygbladen igen.

Vi ringde upp ansvarig för anslagstavlan som bekräftar att det inte finns någon anledning att just denna information skulle tas bort.

Hjälp oss, vad ska vi göra?

  • Frågan om ekonomisk demokrati och bankreform kan inte tas upp politiskt på varken lokal nivå, riksnivå eller EU-nivå
  • Media har lagt locket på
  • Näringslivet springer bara som dårar i ekorrhjulet trots sitt fullständiga beroende av pengar
  • Ordningsvakter ser det som sin rätt att hindra spridningen av budskapet
  • Information rivs ner från anslagstavlor.

Vi har alltså en fråga som inte går att påverka politiskt och som inte får någon plats i det offentliga rummet. Vad gör man då?

Känslorna är blandade. Att lyckas bekräfta ovanstående bortom alla tvivel är ett viktigt steg, men själva innebörden skapar en viss vanmakt inför samhällsutvecklingen.

Ska vi lägga ner rörelsen och acceptera att samhället håller på att förstöras? Istället lägga en röst i EU-valet på söndag och se hur nedskärningarna ändå fortsätter, kronan försämras ytterligare, jäkt och stress får människor att må allt sämre?

För det är väl ingen som tror att någon folkvald, som så uppenbart är en del av det system som har tagit oss till dagens situation, skulle vända den här utvecklingen? Hur skulle det gå till när de totalt ignorerar samhällets fullständiga beroende av bankernas räntebelagda betalningsmedel?

Självklart kommer vi inte att lägga ner, frågan är alldeles för viktig, men vi ställer oss alltmer undrande hur man ska väcka den i allmänhetens medvetande, så folk förstår vad de röstar på.

Det är hos en medveten och upplyst befolkning som vårt hopp finns. Om du som läser tycker att det här är en viktig fråga och vill stödja oss i vårt mål att nå en ekonomisk demokrati, är ett bidrag med en 50-lapp i månaden varmt välkommet på vår Patreon-sida. Det behövs mer än någonsin.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.