Dagens politiker i Sagan om Ringen

Warner Bros./New Line Cinema

Vi är halvvägs till nästa riksdagsval, och våra politiker har fortfarande gott om tid att lova saker de inte kan hålla, så folk röstar på dem igen.

En insats som mest verkar gå ut på att tjafsa om man ska sitta på höger eller vänster sida i båten och var invandrarna ska sitta, och vissa partier har även en ny galjonsfigur, precis som reklamkampanjerna vi ser nu och då: ”Ny förpackning – men samma goda innehåll!”

Däremot att privata banker sitter vid rodret genom kontrollen över våra pengar och att det är ett enormt demokratiskt problem, pratas det inte alls om. Lever politikerna i någon sagovärld, kan man undra?

J. R. R. Tolkien var inte bara en fantastisk sagoberättare utan även penningreformist, och porträtterade i Sagan om Ringen några karaktärer som vi sannolikt kan tillämpa på våra politiker. Låt oss göra ett försök.

Saruman

Många politiker verkar ha valt sida precis som Saruman, som satte egennyttan framför sitt ledaransvar och förenade sig med fienden. Han skövlade naturen, tillverkade vapen till kriget och hoppades på delad makt när askan hade lagt sig. Ett väldigt passande exempel är Stefan Löfvens vapenförsäljningsresa till Saudiarabien 2016 med en nöjd Wallenberg i ba(n)kgrunden. Men som Gandalf visste hela tiden:

There is only one Lord of the Ring, only one who can bend it to his will. And he does not share power.

Gandalf

Den som tror att Wallenbergs kommer att dela med sig av sin makt över pengarna, ekonomin och politiken bör nog sätta sig in i den familjens historia. Kreuger-affären är en bra början.

Theoden

Den mer ovanliga typen av politiker är den som vill väl någonstans, men är förhäxad och styrd av rådgivare, eller saknar den inre styrkan att befria sig från okunskapens slöja. Till skillnad från Sagan tillåts ingen Gandalf komma i närheten för att väcka dem.

Why do you lay these troubles on an already troubled mind?

Gríma

Problemet är alltid för omfattande, på fel nivå eller inte tillräckligt engagerade. Alltid finns det någon ursäkt att inte se hur folket lider av den rådande situationen, och att inte ställa sig upp mot den finansiella diktaturen, den förödande skulden från Mordor som invaderar de en gång fria länderna.

Vilken av dessa är dagens politiker?

Eftersom inget riksdagsparti har bankreform på agendan, är det uppenbart att riksdagspolitikerna tillhör den ena eller andra av dessa två karaktärer. Exakt vem är mer eller mindre uppenbart, men en sak är säker: Med ett gäng egennyttiga Saruman och förhäxade Theoden vid makten är det svårt att tänka sig att förändringen skulle komma därifrån. I den demokratiska chans vi snart har att förändra saker till det bättre så behöver vi något nytt. Vi behöver kunskapens Gandalf och Aragorns osjälviska ledarskap i kampen mot ägaren till den finansiella ring som förslavar oss alla.

Valet är ditt om några månader. Så ta en titt på dagens partiledare och ställ dig ärligt frågan: Skulle du själv anförtro någon av dem Ringen?

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.