Är rädslan för förändring större än vår nyfikenhet

Ibland undrar jag om människor de facto vill leva utan att utvecklas. Om rädslan för förändring är större än människans nyfikenhet, hur kan nya platser i det kognitiva landskapet alls bli funna. Hur kan ditt medvetande öka om du inte vågar tänka över tröskeln och söka bortom ytterdörren för vad du redan sett.

Vem gömmer sig i trångsyntheten av samma smala korridor… där kall bris eller midnatt mörker det som än-nu är dolt för oss.

Är det inte trångt nog som det är nu. Vem är det som skrämmer individen allt längre in i ett hörn, i tvång om att se allt mindre och i allt grumligare perspektiv.

Måste sinnets korridor bli smalare och speglarna för en yttre beskådning samtidigt allt fler?

Ändå sitter känslan inombords – och måste hanteras därefter – där varken nya klädgarderober eller skor befinner sig. Varför springa fram och tillbaka i samma fängelse och blott observera sig själv där inne från olika håll. Utan att någonsin vilja se någonting nytt.

Vad är rädslan inuti människor som väcker sådana behov att ständigt spackla utanpå. To make up with more make up… Sätta cellens spjälor allt tätare intill varandra, allt närmare inpå oss själva.

Är det en rädsla för att åldras? Rädslan för att åldras utan värdighet… Utan rynkor och ärr som symboliserar vishet, mognad och erfarenhet. En kroppslig longevitet klistrad till samma plats. Stilla utan utveckling, bara tid passerad till puppa från larv, med ett allt hårdare skal.

Minns Shakespeare:

”I am not covetous for gold,
Nor care I who doth feed upon my cost;
It yearns me not if men my garments wear;
Such outward things dwell not in my desires.”

En puppa av guld vari fjärilslarven dött och förmultnat… Är det en symbol för liv och utveckling? Är en sprucken, en murken gammal puppa just någonting annat än blott spår av ett kadaver? Spår av vad som vågat lämna dess slutna rum innan syret tog slut. För att faktiskt utvecklas.

Så länge där finns tid kan du förändras såsom är dig värdigt. Inte såsom du hört att din livsoerfarna ungdomlighet skall konserveras, där ett utseende som ej vittnar om ett långt liv blott är ett av dess många kännetecken.

 

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.