Skolboksexempel på hur man hanterar låneförmedlare

Häromdagen ringde en trevlig tjej från Zensum i Uppsala och ville erbjuda mig bättre lånevillkor. Zensum är ett låneförmedlingsföretag av privat och bolån, en finansiell tjänst som 2017 omsatte över en miljard kronor bara i Sverige. Lyssna på samtalet här ovan.

Upplägget är att de erbjuder bättre lånevillkor eftersom de samlar existerande lån och krediter. Zensum i detta fallet påstås tillhandahålla sin tjänst gratis – finansieras av bankerna – och ”lånen blir billigare” för gemene svensk – ett oemotståndligt erbjudande för den filosofiskt materialistiskt desorienterade konsumenten.

Någonting med ränta inblandat kan i dagens skuldmättade system inte bli billigare totalt sett, eftersom räntan ackumuleras och är en funktion över tid.

Mellan 2015 och 2016 hade de största låneförmedlarna växt 45%. Tittar man historiskt så har finanskriserna skett med en intervall omkring 7-9 år. Senaste kraschen var 2008-2009. Vi lever med andra ord på övertid och bankerna är milt sagt angelägna om att fortsätta kreditexpandera då det ringer runt och erbjuder ”gratistjänster” – olika finansiella verktyg och optimeringar för att likviditetsförsörja den ackumulerande räntekostnadstillväxten.

1 miljard om året är småsummor i sammanhanget då de 4 storbankernas bruttoomsättning 2017 var över 149 miljarder.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar
1 Kommentar
  1. Eric Fries säger

    Grymt 😄

Kommentarer är stängda.