Revidera och kom som vinnare ur krisen

Möjligheten att fundera på samhällets framtid har aldrig varit mer läglig. Samtidigt har det aldrig funnits så många frågor om vad som händer eller kommer att hända. Det är tydligt att människor, samhällen och länder i världen har ett beroende av varandra, och alla står i samma krisdrabbade vägskäl.

Innan vi väljer en väg är det bra att låta tankar och idéer få sjunka in. Vi har chansen att revidera, bearbeta och korrigera vårt vägval.

Vilken revidering är det jag syftar på?

Det handlar om samhällets ekonomiska system och vad pengar är idag. Jag tänker inte gå in på smittspridningen, den kommer mänskligheten att överleva. Det kommer att finnas jobbiga stunder när människor förlorar nära och kära. Men kommer vi att få tid att sörja, reflektera och revidera när ekonomin rullar igång igen?

Varför behöver vi revidera det ekonomiska systemet?

Det blir uppenbart när det görs insatser för miljardbelopp av myndigheter runtom i världen. Plötsligt finns finansiella resurser. Men nu pratar vi om siffror som aldrig tidigare skådats i världshistorien. Belopp som är mycket större än förra krisen och även då var det ekonomisk kris.

Vi sitter isolerade och betraktar denna enorma mängd nya siffror som ska stimulera det ekonomiska maskineriet. Rapporter från alla håll och kanter matar oss med sanning och osanning. Snabbt blir det förvirrande och stjälper mer än det hjälper då vi släpper blicken från ett större problem.

Tror du inte att pengarna styr är detta första revideringen du behöver göra. Annars kommer det snart att bli en tuff upptäckt. Det går inte att stoppa huvudet i sanden denna gång. Situationen har skapat ett “måste”. Den kräver att du, jag och vi som samhälle behöver tänka mer långsiktigt. Att efter den här krisen dumdristigt springa vidare som inget har hänt är raka motsatsen till vad jag ska försöka lyfta fram.

I dagens ekonomi är den långsiktiga tanken ringa, om inte förringad. Räddningen går inte till sjukvården, skolan, äldrevård eller pensionerna. Bankerna har blivit räddade i större omfattning än folket, inte bara en gång och det är där problemet sitter. Det är väldigt tydligt just nu.

Två saker som inte kräver någon kunskap

Det finns två saker i den här världen som inte kräver någon kunskap:

  1. Spendera andras pengar
  2. Förkasta en idé

Att förkasta en idé är enkelt eftersom det krävs inte något arbete. Du kan skrocka åt den. Du kan ignorera den. Det är lätt. Det svåra är att tänka på den, låta den gro, utforska den och prova den.

När pengarna styr, är bankerna och det som krävs för en modern bankverksamhet helt avgörande för samhället för att utbytet av produkter och tjänster mot pengar ska fungera. Men äger samhället bankerna? Bankverksamhet är den mest lukrativa bransch som finns idag. Vinsterna har aldrig varit högre. Det moderna samhället skulle inte klara sig utan bankerna eller den telekommunikation som behövs för att skicka betalningar. Vad tror du om idén att samhället äger bankerna istället när det är en sådan samhällsviktig instans?

Du kanske ryggar bakåt nu

Ge det fem minuter, du har tid. Vad är bankernas affärsmodell? Tjäna pengar på pengar, dvs ränta på pengar eller avkastning på pengar. Det är bara pengar som hanteras på bankerna. Bankerna sitter på ett guldläge bara genom att ta ränta på pengar och skuldsätta människor och samhällen.

Nästa steg i denna idé. Vad tror du om att slopa räntan på pengar? Jag har bollat denna idé med människor och politiker. Vanligtvis blir det kortslutning eller en oförstående blick. Idag går bankerna före övriga samhället. Kostnaden och skuldsättningen landar på folket. Det finns mycket mer att säga om ränta och dess effekt, men vi lämnar det vid idéstadiet.

Sammantaget handlar det om två idéer:

  • Samhället äger bankerna
  • Ingen ränta på pengarna

Ge det fem minuter, du har tid. Kan du se ett samhälle där dessa idéer skulle fungera? Det är bara idéer. Vad skulle hända? Kan det bli bättre? Vad händer om du skulle få mer tid, mindre stress, en gladare familj, inte behöva oroa sig för pension och ändå kunna ha sysselsättning. En idé om ett samhälle utan ränta på pengar.

Du kan vänta in i det sista

Du behöver inte bestämma dig just nu, du behöver bara tänka på saken, det är som sagt bara idéer. När krisen har blåst bort kanske du får gå tillbaka till ditt jobb för att svetta in nya siffror på kontot. Möjligen behöver jobbet gå lite fortare, marknaden kanske är lite mer konkurrensutsatt, stressen ökar kanske lite mer.

Det pratas om helikopterpengar och obegränsade lån, vilket säger något om krisen. Att ge bankerna pengar verkar inte hjälpa. Vilken grund vilar då det ekonomiska systemet på? Skuldsättning och ränta, till vems fördel och nytta?

Ge det fem minuter, du har tid. Tänk lite innan du säger att det är för svårt eller för stort. Det kanske är så, men det kan också finns en annan sanning i detta: Att det kan vara värt det.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.