Medborgarlön eller basinkomst innan bankreform är ingen vidare idé

Som rubriken lyder kanske du inte håller med, tycker att det inte stämmer, eller så är du kanske öppensinnad och nyfiken hur det kan komma sig. Medborgarlön eller basinkomst dyker upp allt oftare i media, och diskuteras i allt från små rörelser till Miljöpartiet, som har haft medborgarlön som ett förslag i sitt partiprogram.

Innebörden av medborgarlön eller basinkomst är kort sagt ett bidrag som gör att man ska kunna leva ett normalt liv när det t.ex. inte finns passande jobb under en längre tid. Men det sträcker sig längre än så, det ska även finnas en frihet att kunna säga nej till jobb och fortfarande behålla bidraget.

Tanken är att människor ska kunna sträva efter att göra vad de är duktiga på och vad de är intresserade av att göra utan att bli intvingad i den politiska arbetslinjen, som p.g.a teknologisk utveckling och specialisering inte längre är realistisk.

Finland har testat medborgarlön

Denna form av levnadsstöd kan göra skillnad för människor och samhälle. Finland var först ut med att testa medborgarlön. Testet avslutades i april 2018 och Yle har skrivit en artikel om projektet och hur deltagarna sett på möjligheten.

Medborgarlön innan Bankreform?

Förespråkarna för medborgarlön verkar dock missa att det inte fungerar att införa i nuvarande system. Anledningen har vi skrivit om tidigare i artikeln ”Ekonomisk demokrati – Har vi det?”, som går in på hur privata affärsbanker skapar samhällets allmänna betalningsmedel och att det saknar demokratisk grund. Vill du ha mer information kan vi även rekommendera vår spellista med ”5 dokumentärer om pengar och det finansiella systemet”.

Kort sagt är problemet med att införa medborgarlön innan bankreform att bankernas skuldsättning av samhället fortsätter. Pengarna kommer från samma källa som tidigare, vilket sätter samhället ännu djupare i skuld till bankerna. Inga problem löses förutom en tillfällig lättnad som framtiden i form av våra efterlevande får betala ett ännu högre pris för.

Så länge folk inte är medvetna om skuldproblemet blir medborgarlön ett sätt att motivera den fortsatta skuldsättningen som systemet behöver för att fortsätta existera ytterligare en period, och göra smällen allt värre i framtiden.  Att ämnet populariseras och får allt större utrymme i media kan faktiskt ge motsatt effekt när man inte ser hela bilden.

När en blind leder en blind

Att ignorera hur privata banker skapar samhällets betalningsmedel genom skuldsättning, samtidigt som man vill införa medborgarlön och basinkomst som betalas ut i samma betalningsmedel, är att famla i blindo.

Det finns ett stort behov av att medborgare öppnar ögonen för detta, och börjar prata om problemet med dagens penningsystem. Politikerna vägrar addressera problemet. Ska samhället falla i gropen när en blind leder en blind?

Frågetecknen ökar kring dagens lönearbete, när automation och teknologi minskar arbetsbördan och förändrar hela branscher. Medborgarlön kan göra stor positiv skillnad i samhället, förutsatt att vi gör en bankreform med ekonomisk demokrati först, och inför basinkomst eller medborgarlön efteråt.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.