Memes för att driva argument
Franklins ”Join or Die” -tecknade bild var så effektiv att den enade kolonierna och påverkade politiken under två krig.
Alla på sociala medier känner till memes för att driva hem ett argument och påverka andras åsikter. Men taktiken med att använda en viral bild för att övertala människor går tillbaka till långt före existensen av Internet och Facebook. En av de tidigaste utövarna av denna strategi var den amerikanska grundfadern Benjamin Franklin som 1754 publicerade en tecknad bild ”Join or Die”, som visar en orm uppdelad i bitar som symboliserade de amerikanska kolonierna.
Människor kom till koloniala Amerika för att vara fria. Tidig exploatering av det nya landet uppmuntrades av imperierna som stödde kolonierna i sin jakt på vinst. De flesta av kolonialisterna hade dock sina egna skäl för att resa till den nya världen. De var vanligtvis antingen affärsmän som hade investerat i företag som East India Company eller människor som sökte religionsfrihet.
Under den stora migrationen (cirka 1630-40) kom många avtalstjänare över för att söka nytt liv bl.a. grundades Nya Sverige i Delawaredeltat 1638. Denna grupp människor lovade många gånger att betala sin resa till den nya världen genom att arbeta som slavar i en handfull år efter resan.
Många av Amerikas senare bosättare var också straffångar. Kolonier i söder, såsom Florida och Georgia, blev dumpningsplatser för Europas fängelser. År 1751 publicerade Benjamin Franklin en satirisk artikel om att skicka skallerormar till England som betalning för de brottslingar som skickades till kolonierna.
Historien om den första virala bilden i amerikansk politisk historia började dock i maj 1754, då Franklin, då utgivaren av en tidning som kallades Pennsylvania Gazette, försökte trumma upp stöd för en enhetlig kolonialregering. Han skrev en passionerad ledare, där han varnade för horder av franska inkräktare som konvergerade vid västra gränsen i Ohio. ”Det förväntas många fler fransmän från Kanada”, skrev han. ”Avsikten är att etablera sig och bosätta sina indianer, sedan bygga fort precis i anslutning till våra bosättningar i alla våra kolonier; från vilka, såsom de gjorde från Crown-Point, de kan skicka ut sina allierade för att döda och skalpera invånarna och förstöra dessa gränsländer.
Franklins mål var att förena kolonialisterna för att bekämpa fransmännen och deras allierade Indianer och att övertyga den brittiska regeringen att stödja en enhetlig kolonialregering i Amerika. Han nådde inte det målet, men bilden var så kraftfull och övertygande att den fick ett eget liv. Några år senare, i förspelet till revolutionskriget, återanvände kolonialisterna den som en symbol för deras enhet mot brittiskt styre.
”Don’t Tread on Me” – Gadsden flaggan
Franklins ormidé användes sedermera av en man i en annan koloni som spelade en viktig roll i Amerikas revolt mot England.
Christopher Gadsden ärvde sin fars egendom och startade sin egen import- och exportverksamhet och fungerade som Charlestons dåtida Amazon. Gadsden var en av endast tre importörer i sin koloni, men stadens köpmän översteg kraftigt importörerna i antal.
Gadsden försökte förhindra försäljningen av engelskt te i Charleston efter att ha hört att beskattning av te kraftigt ökat. Han och hans konkurrenter gick samman och kom överens om att de inte skulle beställa mer te eller ta emot några nya leveranser av de beskattade produkterna.
Efter 21 dagars väntan i hamnen lastades te av från ”The London” mot kolonisternas önskemål. Detta te såldes emellertid aldrig, men genom ett kryphål i överenskommelsen, kunde det te som kolonierna redan hade fortfarande säljas av de köpmän som hellre ville tjäna pengar än att undergräva den brittiska regimen..
1773 godkände England ”the Intolerable Acts”, som nådde den nya världen 1774. Dessa dekret riktades mot Boston som straff för att kolonister förklädda som indianer hade kastat allt te överbord på uppdrag av deras berömda tesällskap. Dessa dekret gjorde det möjligt för britterna att blockera Bostons hamn och sätta ett handelsembargo på kolonin.
Så fort Gadsden hörde om Bostons brist på mat började han personligen samordna hjälpinsatser för Boston från flera kolonier och skickade den till de svältande folket i Boston till lands. Han skrev till Adams, ”Vi är beroende av din bestämdhet, och att du inte kommer att betala för en uns av det jävla teet.”
Gadsden gav aldrig upp. Han fortsatte arbetet med att undergräva den korrupta brittiska tyrannin med all sin styrka. Hans medkolonister märkte denna iver och valde honom som South Carolina-representant för den kontinentala kongressen 1775.
Som en av Amerikas tidigaste patrioter stod Gadsden upp för sin tro och sina landsmän. Han var inte alls rädd för att visa sina sanna färger. Det är kanske därför den berömda Don’t Tread On Me-flaggan är ljusgul. Denna flagga är Gadsdens uppfattning om Franklins ormmetafor. Gadsden skapade denna rent amerikanska ikon som skulle komma att användas av den första amerikanska flottan, som han inte bara stödde utan också betalade för. Gadsdens handlingar och övertygelser var två stora drivkrafter under den amerikanska revolutionen och marinen ökade bara den kontinentala arméns styrka.
Flaggans motto säger det i ett enda patriotiskt uttalande. Det finns ingen åsikt i Gadsden-flaggans meddelande, det är helt enkelt en allomfattande banner som säger ”Trampa på oss, och du kommer att ångra det.”
Alla kan lära sig något av budskapet i detta, för att skapa positiv förändring måste du vara villig att göra vad som krävs. Allt ifrån att hålla en korrupt politiker ansvarig för sina handlingar, till att öka medvetenheten om en moralisk fråga, eller peka ut orättvisor i samhället, något som både kräver mod och viljestyrka.
Kommentarer är stängda.