IMF förstår alltså inte monetärmekanik?

När IMF:s (cirkus)direktör Christine Lagarde gör ett framträdande på en konferens och pratar om en ”mystisk låg inflation”, då kan man i alla fall glädjas över att korruptionen inte längre går att dölja bakom finansiell alkemi.

”It’s highly mysterious…and if I had the answer I’d be the ’queen of the economy.’ It’s a big of a mystery because the famous Philips curve should lead inflation up given where we are with unemployment.”

Att skuldmättnad leder till stagflation och hur det påverkar realekonomin borde direktören för IMF veta, det är inte svår matematik, och att hon nämner den ”magiska siffran” 2% som inflationsmål visar att övriga centralbanker, den svenska i synnerhet, dansar efter samma pipa.

Alternativet är ju att Lagarde, Ingves och varenda utbildad ekonom världen över verkligen inte förstår, och därmed råder fullständig okunskap och kalabalik, likt en Rube Goldberg-maskin som ser fruktansvärt komplex ut, men någon har ändå designat den med hög precision i just detta syfte.

Hur pengar skapas och kommer ut i ekonomin enligt politiker och ekonomer.

Vi pratar nämligen inte om en fysikalisk process utan om ett konstruerat, reglerat system. Effekterna inom det finansiella systemet må vara komplexa, men systemet i sig är ren mekanik. Möjligen komplicerad sådan, dock inte mer än att man kan förstå det genom att lära sig hur pengar skapas, något alla som använder pengar dagligen bör sätta sig in i.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.