Frågan är bara vad det försämrade ekonomiska läget innebär för politiken

Frågan i rubriken ställs av ledarskribenten Tomas Izaias Englund i Örnsköldsviks Allehanda den 5:e april då kommunen står inför ett stort ekonomiskt underskott, vilket bekräftas av bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park.

Här följer utdrag från deras texter som visar ett uppenbart problem – det fattas pengar i den kommunala verksamheten.

Nedskärningar och besparingar blir ett dilemma när kostnaderna är kopplade till ett faktiskt behov. Har man räkningar för 10 000 kr men bara 8 000 kr på kontot går det inte att spara sig till de extra 2 000 kronorna.

Kan det vara så svårt för utbildade skribenter (och nämndemän) att förstå detta och börja granska varför det saknas tiotals miljoner i kommuner, ur ett större perspektiv än ett simpelt konstaterande?

Problemet är kanske att det är politiska skribenter, som tjänar sitt uppehälle så länge vänster och höger träter, och bristen på betalningsmedel alltid beskylls den andra delen av kulissen. Då är det inte lika intressant att dyka djupare i frågan hur pengar skapas. Men då hoppas jag de inte kallar sig journalister, då är de reportrar, inget annat.

Detta verkar tyvärr vara dagens sanning, presskåren befolkas av reportrar som rapporterar enligt sina ägardirektiv – och dessa direktiv innefattar definitivt inte att informera om frånvaron av ekonomisk demokrati och behovet av bankreform i det här landet. Frågan är lyft många gånger, till och med när ansvariga utgivare uttrycker att de bryr sig (läsvärt), men ”talk is cheap” som det heter. Det är lätt att slå sig på bröstet, men att verkligen ta sitt samhällsansvar och gå från ord till handling, där visar svenska journalister vad de egentligen sysslar med – opinion, inte sakfrågor.

När åsikt har blivit viktigare än insikt, då är det inte konstigt att vi står där vi gör.

Bara för att vara övertydlig – ovanstående problem är naturligtvis inget som gäller bara Örnsköldsviks kommun. Här är framsidan på gårdagens Kristianstadsblad (6/4):

Problemet med skuldsättningen och den finansiella belastningen på vårt betalningsmedel gäller över hela landet, och eftersom bankernas pengar styr den ekonomi som uppenbarligen kontrollerar politiken, är svaret på Izaias Englunds fråga given; det innebär att politiken avgörs i slutändan av privata, vinstmaximerande, icke-demokratiska intressen.

Visa att du är bättre än den tigande presskåren, gå från ord till handling och skicka ett mail till några s.k journalister i din närhet och fråga varför de inte tar sitt samhällsansvar och informerar allmänheten hur vårt betalningsmedel skapas och vilka konsekvenser det får för samhället. Länka och klipp information från vår hemsida, allt vi skriver här är fritt att spridas.

Denna artikel är taggad ”nedskärningar”. Klicka gärna på den taggen nedanför och läs ytterligare artiklar om nedskärningarna runt om i landet och statsmakternas obenägenhet att adressera problemet.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.