Ett slukhål tar allt

För en vecka sedan kom en artikel från en auktoritetskälla som berättar att LSS är ett slukhål. 

LSS är lagen om stöd och service till vissa funktionsnedsatta, en rättighetslagstiftning som är en skyldighet för kommun och stat att tillgodose. 

Intentionen med lagen är att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva som alla andra vilket i en demokrati som stoltserar med att vara en humanitär stormakt som verkar för jämlikhet kan tycka vore självklart.

I syfte att skapa opinion mot samhällets svagaste individer?  

Här kan du läsa artikeln.

Jag kallar artikeln auktoritär för här refereras till Statsvetare, ekonomer och politiker för att nämna några, sådana människor som har akademikerutbildning och därför av gemene man anses som sakkunniga, korrekta och lite skrämmande att argumentera emot.  

Det används många källor och många ord som utmålar personer som nyttjar denna lag och deras anhöriga som fuskare som tär på statsbudgeten och lever gott på andras pengar. I artikeln finns flera hänvisningar till att detta är en för dyr reform, att livet är för dyrt ja till och med ett slukhål. 

Artikeln är lång och ämnar att skapa många känslor. Om du står på sidan där LSS är nödvändigt så blir du garanterat arg och upprörd och står du på en annan sida så blir du säkert förskräckt över att till exempel vår försvarsbudget är i fara eller att någon annan grupp måste lätta på foten för att rädda några få individer. 

Det bästa är att du själv läser artikeln för att få ett perspektiv, den är dessutom saklig och innehåller egentligen ingenting som är direkt fel oavsett om det kan tyckas upprörande så därför tänker jag inte ge mig in i att argumentera emot något i artikeln trots att min åsikt är att den har ett syfte att skapa opinion för att kunna dra ned på själva livet för en särskilt utvald grupp även nu kallad slukhålet.

Var LSS lagen dömd till nedskärningar redan 1994? 

LSS är en lag som varit under attack och nedmontering länge ja faktiskt redan från själva födelsen av lagen. Det är enligt mig en kamp som kommer förloras av den så kallade LSS-rörelsen, en rörelse där jag som mamma till en kille som fick en tuff start i livet själv är delaktig på ett hörn men ändå står utanför och är exkluderad då jag omöjligt ser en räddning av lagen med de argument som är godkända inom rörelsen.

Vad jag däremot är säker på är att så länge förkämparna för LSS står fast i kampen för att rädda denna enligt intentionen fantastiska reform utan att våga röra frågan om varför det råder brist på pengar så kommer denna reform nu att slaktas till oigenkännlighet. 

Detta ställningstagande som jag har är baserat på mekaniken i själva systemet och det skapar enormt upprörda känslor, för om man väljer att lyssna på det jag förmedlar så upptäcker man att det jag hållit för sant är fel och dömt att misslyckas. 

Bristen på pengar drabbar alla inte bara LSS.

Så VAD är det som gör att LSS och faktiskt all välfärd är under nedmontering? 

Det är bristen på pengarna eller det DU refererar till som pengar vars rätta namn är krediter även kallat av oss här skuld med en växande återbetalningsskyldighet. Ett problem som är matematiskt och inte ideologiskt skulle man kunna säga. Det spelar ingen roll om du står till höger vänster eller mittemellan för detta delikata problem verkar lika för alla och kan bäst utryckas som en katastrof. 

Det finns ingen räddning så länge LSS rörelsen och människor i allmänhet väljer att ignorera problemet, det problem som enkelt förklarat innebär att det finns mycket mer skulder än återbetalningsförmåga i ekonomin.

Det finns bara splittring och vidare splittring mellan människor som inte vill eller vågar prata om omöjligheten i detta.

Det finns besparingspaket som serveras som möjlighetspaket och det finns konkursmässiga kommuner som får ansvaret för en lag i knät som omöjligt kan upprätthållas.

Så länge DU väljer bort att prata om detta delikata problem med att det saknas ”pengar” så kommer DU vara den som får välja vem som ska offras som nästa bricka i systemet för att DU själv ska klara dig lite längre och frågan som då kommer upp blir:  Är det det bästa du kan åstadkomma? Att slänga dina medmänniskor framför den skenande bussen?  

LSS är en frihetsreform som till och med skulle kunna innebära möjligheten att få köra motorcykel, det är en individanpassad lag som ger dig frihet.

Vilket slukhål adresserar du?

Så åter till slukhålet…Jag tänker inte skriva mer om denna artikeln utan jag tycker vi gemensamt förpassar den till soptunnan och vänder vårt fokus mot det grundläggande problemet istället. Om vi slutar argumentera emot en ekvation så kan vi faktiskt förändra situationen. Kanske behöver du först lite mer kunskap om hur systemet fungerar och det kan du finna i dessa filmer.

För trots allt om vi pratar slukhål så kan jag avslöja att enbart våra storbanker kostar oss som samhälle ca 2,8 miljarder i veckan eller ca145 miljarder per år (och ökande) enbart för att vi ska ha ett betalningsmedel att köpa tillexempel LSS-tjänster för. 

Ställ de dryga 30 miljarder som personlig assistans kostar mot storbankernas 145 miljarder mot varandra och berätta för mig vilken promille av befolkningen som är det verkliga slukhålet och hur täpper man bäst till ett hål som kommer sluka samhället i sin helhet? 

Fundera över detta en stund. Kanske det är så uppenbart att viljan att söka kunskap och föra diskussion kring det riktiga slukhålet vaknar?  För trots allt så går det ej att ha politisk demokrati om vi inte har ekonomisk demokrati.

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.