1 000 000% inflation i Venezuela? Gå inte på det!
Situationen i Venezuela är just nu inte så trevlig för befolkningen, när det rapporteras om den högsta inflationen sedan Zimbabwe 2008 och Tyskland på 20-talet. ”Inflationen är en miljon procent årligen” skriver Forbes.
Det kanske blir lite rättframt, men: Gå inte på det här!
En faktisk definition på inflation
Det är svårt att veta var man ska börja förklara ett så omfattande bedrägeri, men vi kan börja med att definiera själva ordet. Citat från Palanthir:
Inflation är alltså inte prisökning, prisökning är en konsekvens av inflation, men det är inte samma sak och detta är ett annat av de vanliga mediala bedrägerierna som allmänheten tror på.
Jag tar ett exempel, badkarsexemplet!
Vattentillflödet och vattennivån är olika saker, där faktiskt vattennivån är en funktion eller konsekvens av vattentillflödet. Inflation är alltid och enbart en funktion av penningmängdstillväxten vilket i sin tur skapar en minskad beskrivande värdenivå på varje valutaenhet vilket i sin tur skapar en prispress uppåt. Men att kalla prishöjning för inflation är detsamma som att kalla vattenpåfyllning för översvämning, i badrummet.
Inflation, från latinets inflare, betyder alltså att den cirkulerande penningmängden sväller – ökar.
Tillbaks till ”hyperinflationen” i Venezuela
Penningmängden i Venezuela skulle alltså enligt definitionen öka med en miljon procent årligen? Söker man efter statistik ser man på ieconomics att M0 har ökat med 528% sedan början på året. M2 har ökat med 1100%. En rejäl ökning, men inte i närheten av den miljonprocentinflation som det skrivs om.
M2 omfattar skuldkrediter och är därmed inte ett relevant mått, eftersom sådana ”pengar” existerar mestadels i den finansiella ekonomin. Inflationsindikatorn i detta fall är priset på en kopp kaffe (Bloomberg’s Café Con Leche Index), så det är M0, sedlar och mynt i realekonomin, som är betydelsefull i saken.
Nu kan vi börja lägga ihop saker och ting. Penningmängden har inte ökat så enormt, men priset på kaffe har uppenbarligen gjort det. Då tittar vi på marknaden. Skulle Venezuela, som producerar 30 miljoner kg kaffe årligen, lida brist på kaffe? Inte av sig själv, men kanske om det mesta exporteras till välbetalande västländer. Då blir det inte mycket kvar i landet när girigheten råder, och tunga handelssanktioner gör sitt på resten av ekonomin. Ytterligare girighet tillämpas genom prishöjningar, då tillgången minskar och priserna höjs.
Hur kommer pengarna ut i realekonomin?
Där ser vi alltså mekanismen på hur priset på även egenproducerade varor kan bli enormt höga, hur export, utländskt ägande och sanktioner kan förstöra ekonomin även i ett land med enorma oljereserver, och när den bollen har satts i rullning är den svår att stoppa.
Återigen, inflation är det inte. Om det handlade om en faktisk ökning av penningmängden med en miljon procent, hur skulle staten i Venezuela fått ut dessa pengar i realekonomin? Media borde ha rapporterat ifall några helikoptrar skulle ha släppt biljoner Bolivarer över landet. Men tvärtom, bankomaterna och bankkontoren är tomma på kontanter.
”Socialismen har misslyckats” skriver nöjda marknadsliberaler om situationen. I så fall är det system som de själva förespråkar en stor del av det misslyckandet, men den som har lyckats ta sig ur de ideologiska ismernas tankebegränsningar vet att utan ekonomisk demokrati kan höger och vänster bråka i all evighet, bankernas pengar styr ändå den ekonomi som kontrollerar politiken.
Att ekonomer världen över inte verkar förstå detta tyder på en omfattande indoktrinering och/eller okunskap som de är väldigt ovilliga att ta sig ur eller erkänna. Men det är viktigt att människor i allmänhet förstår, dela därför och sprid ordet! Så länge inte individen ifrågasätter sig själv och går vidare från filosofisk materialism kommer det här att fortsätta.
Ok, men jag fattar inte vad du skriver. Det är inte inflation säger du. Men vad är det då? Export? Jaha. det är inte inflation utan export. Ja nu fattar jag. De exporterar så mycket att det inte finns några varor kvar i det egna landet och då går priset upp av dålig tillgång inte av inflation. Är det så du menar?
Det är en kombination av de faktorer som nämns i artikeln, och på detta såklart en manipulerad valutamarknad.