Torkan kostar miljardbelopp – Räddningen: Låna!

ABC Longreach: Melanie Groves

2018 har slagit värmerekord, vilket har medfört problem för svenska bönder som beräknas förlora miljardbelopp. Att skörden bestämmer inkomsten kan ställa till med stora bekymmer när den beror på vädret i slutändan.

Det är inte bara grödor som har drabbats av torkan, även djuren får det svårt och bönder har blivit tvungna att nödslakta för att undvika onödigt lidande.

I Laholm har nu banken ”hjälpt till” med lån för en grupp utsatta bönder. Hjälpen var i form av ett amorteringsfritt lån under två år!

Det finns ett antal frågetecken runt den här situationen:

  1. Om det egentligen inte fanns kredit, kan alltså banken ändå skapa pengar utan risk och själv bestämma amorteringsgrad?
  2. Är det verkligen bra att det inte finns någon försäkring mot detta, så bönder tvingas skuldsätta sig p.g.a. vädret?
  3. Ska de som producerar mat, ett grundläggande behov för ett fungerande samhälle, vara ett steg från att lägga ner verksamheten på grund av ett dåligt år?
  4. Ska människor som förvaltar jorden vara styrda av att tjäna pengar framför att tjäna miljön?

Naturen ger oss det vi behöver men är samtidigt obarmhärtig, och vi måste organisera samhället med detta i åtanke.  Just nu fungerar det så att en vinstmaximerande bank skriver in några siffror i en dator, helt riskfritt från deras sida, som bönderna nu måste jobba hårt för att betala tillbaka, och i slutändan leva på hoppet om ett bättre nästa år. Den ständiga frågan är: Om det nu är så enkelt, varför gör inte samhället detta i krissituationer, istället för att innevånarna ska behöva leva på den privata, vinstmaximerande, icke-demokratiska bankens nåd?

För att jämna ut risken lite kanske bankens ägare och arbetare ska få låna mat på kredit, och bli inkallade som arbetskraft på åkern när det behövs?

Läs mer på ATL

Läs mer på SVT

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.