Ska det ställas kontantkrav på bankerna?

I somras föreslog regeringen att banker ska tillhandahålla kontanttjänster ”i betryggande utsträckning” över hela Sverige. Nu ska förslaget bli verklighet.

Men vadå, ska bankerna få krav ställda på sig? Det är väl inte rättvist, i det här landet finns det ju bara rättigheter och inga skyldigheter.

Var får regeringen dessa påhitt ifrån, det kan väl inte finnas någon folkrörelse i landet som delar ut hundratusentals flygblad och har skrivit om sånt här i åratal, att avsaknad av kontanter innebär ren finansiell diktatur eftersom bankerna inte bara skapar 98% av allt betalningsmedel utan dessutom äger hela betalningsinfrastrukturen?

De börjar bli rätt skickliga på skademinimering i alla fall, fokusera på ”digitalt utanförskap” och avsätta den enorma summan 20 miljoner är ju precis lagom så ingen kan säga att de inte har gjort någonting åt saken. Att adressera det grundläggande problemet och börja prata om ekonomisk demokrati däremot… nja, då kan det ju bli bättre för alla i landet utom sittande politiker, så det går ju inte!

Läs mer på Aftonbladet

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.