Hemliga vapenaffärer

Tänka sig så märkligt att Nordkorea skulle välja – väljer – just Sverige som någon slags kärna för sin synnerligen hemliga och lagstridiga vapenhandel…nästan som vore det tänkt att vara på film som någon slags omvänd omskrivning….
Vapenmenyer med ballistiska robotar och ritningar till en underjordisk vapenfabrik till salu. I en ny dokumentär, gjord av bara dåliga skademinimeringsmedier, fångas Nordkoreas försäljning av förbjudna exportvaror på film. Mullvaden – Undercover i Nordkorea är en dokumentärserie av Mads Brügger producerad av Piraya film och Wingman media i samproduktion med BBC, DR, NRK och SVT. Den går att se på SVT Play.
– Det är ett klart brott mot vad FN:s säkerhetsråd bestämt och det är överraskande att de tror att de kan komma undan så här lätt, säger Pieter Wezeman vid fredsforskningsinstitutet Sipri.
Man kan bara ta sig för pannan angående hur jävla imbecillt detta är.
Vems jävla ambassad i Nordkorea har gjort vad från början…
Har ni haft någon kontakt med Nordkoreas ambassad med anledning av vad som framgår i dokumentären?
– Vi för en löpande dialog med nordkoreanska myndigheter men jag kan inte närmare gå in på innehållet i de samtal vi för med andra stater. Men på ett övergripande plan gäller förstås att Nordkorea är skyldigt att genomföra FN:s sanktioner.
Vad tycker du om de uppgifter som avslöjas i ”Mullvaden”, kommer det som en förvåning?
– Som jag sa ser vi allvarligt på de uppgifter som framkommer i dokumentären och vi behöver nu analysera dem noggrant för att se vad de kan innebära.
Under ett möte i Nordkorea tilldelas de medverkande i dokumentären en slags “meny” över vapen som går att köpa.
– I mitt nuvarande jobb har jag inte sett en sådan lista förut. Jag har sett liknande i annat kontext, men ärligt talat är det överraskande att se att en sådan lista existerar, säger Pieter Wezeman. (man kan nu bara sucka stöna och ta sig för pannan)
Han säger att han först trodde att det skulle handla om lättare vapen och ammunition. Men på förteckningen över tillgängliga vapen finns granater, stridsvagnar, vapen för elektronisk krigsföring – och scudrobotar.
SS-1 Scud är NATO:s rapporteringsnamn på en serie av taktiska ballistiska robotar som utvecklades av Sovjetunionen och som är inspirerad av den tyska V-2. Den officiella sovjetiska beteckningen på originalroboten var R-11 Zemlya. Scudrobotar användes av Irak under Kuwaitkriget och av båda sidor i Iran–Irak-kriget. Ring a Bell….
Så ja Sverige – Investor kommer att få skulden för det kalla kriget och nivån på det här skademinimeringsförsöket när Joe Biden precis samtidigt uttrycker att han är beredd att träffa den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un om han som den demokratiska kandidaten segrar i USA: s presidentval i november….
Nu rullar det verkligen snabbt dit som det lutar 🙂

Läs mer på Svt

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.