Beprövade metoder à la Bo Jonsson Grip

Wallenbergs coronakupp: byggde ett labb utan lov.

Helt otroligt – med W i båten så fås det hem vad hela världen skrek efter från en utav världens hårdaste diktaturer.

”Sverige är rentav en fara för omvärlden”, enligt en ledare i kinesiska Global Times, som ägs av staten.

Där angrips bland annat Folkhälsomyndighetens beslut om att bara provta riskgrupper och sjukvårdspersonal för corona, vilket bland annat gör att det inte längre går att se hur många smittade det finns i Sverige.

”Den senaste tidens svårigheter beror på att ett fåtal svenskar på ett brutalt vis lägger sig i Kinas inre angelägenheter”.- sade Peking.

Enligt den kinesiska tidningen ovan, så har Sverige ”kapitulerat” för coronaviruset. Detta skulle kunna innebära, hävdas det, att Sverige blir ett ”svart hål” där viruset frodas och sedan fortsätter angripa andra delar av världen. Kan det vara så att Investor tänker sig att behålla makten på hemmaplan med gamla beprövade metoder à la Bo Jonsson Grip?

Tidningen kräver att det internationella samfundet och framför allt EU fördömer Sveriges påstått bortkomna hantering av viruset.

– Det är ett väldigt skarpt budskap. Man säger att Sverige har gett upp kampen mot smittan. Man pekar specifikt ut Sverige som särskilt ansvarslöst och säger att Sveriges agerande kan få negativa konsekvenser för den globala kampen mot coronaviruset, säger Björn Jerdén, chef vid Asienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, som ser den kinesiska kritiken som allvarlig, till Sveriges Radio.

Fallet med den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai togs upp i ett samtal Jacob Wallenberg hade med Kinas vice premiärminister.

Detta slås fast i förhörsprotokoll med den åtalade före detta svenska ambassadören i Kina, Anna Lindstedt, skriver SvD.

I första hand lyfter Anna Lindstedt fram Jacob Wallenberg. Han är den enda företagstoppen hon namnger i förundersökningen.

”Jacob Wallenberg har besökt, är ofta i Kina, och har besökt både Shanghai och Peking många gånger och flera gånger under min tid…”, konstaterar hon.

”Han gjorde ett besök för inte så länge sedan när han träffade vice… vice premiär, motsvarande vice premiärminister, och också tog upp våra relationer, inklusive det här fallet.”

Familjen Wallenbergs talesperson Oscar Stege Unger vill till SvD vare sig bekräfta eller dementera att Jacob Wallenberg tagit upp Gui Minhais fall.

www.svd.se

Vill du se mer av det vi gör? Stöd oss på Patreon!
Du kanske även gillar

Kommentarer är stängda.